Historien om Sydkorset
Forfatter:
Marcell Jon Hauge Petersen, X
Tidligere Ordførende Mester
Til indledning, Sydkorset er i dag, så vidt jeg er orienteret, den ældste udenlandske loge, der stadig er aktiv, i Spanien.
Det er naturligvis altid noget andet at besøge en loge i udlandet, men når du besøger Sydkorset, vil du træde ind i en loge, selvom det er i Spanien, der føres på dansk, og efter det svenske ritual. Vi forsøger altid at håndhæve ritualerne som du kender fra din loge i Danmark, Norge eller Sverige, hvor det svenske ritual bruges flittigt. Da vi har brødre fra alle de nordiske lande, forsøger vi at tilfredsstille alles behov, for en fælles nordisk loge.
Det hele startede i begyndelsen af firserne, nærmere betegnet i 1982, da en kreds af frimurerbrødre bosiddende i Spanien oprettede "Foreningen af Frimurerbrødre i Spanien".
Allerede året efter stiftelsen begyndte en lille kreds af brødre at undersøge mulighederne for oprettelse af en instruktionsloge med henblik på senere at overgå til en arbejdende Sankt Johannesloge.
Det er selvfølgelig ikke så nemt at starte en loge, og endnu mindre nemt i et fremmed land, så der var mange vanskeligheder, der skulle overvindes.
Frimureriet i Spanien efter Franco var ungt, og Den spanske storloge var lige oprettet, efter at den have hørt til under den franske storloge.
Efter de 2 storloger havde forhandlet sig tilrette og patent var udstedt af Gran Logia de España den 21. september 1985, kunne indvielsen finde sted den 28. september 1985 på Hotel Las Palmeras i Fuengirola.
Indvielsen blev foretaget af den spanske Stormester Luis Salat, som overrakte patent fra storlogen til den Højt Oplyste Ordførende Broder Erik Rosenberg.
Logen havde ca. 20 medlemmer ved indvielsen, som altså foregik på spansk, men efterfølgende havde Sydkorset ret til at bruge det danske sprog og det svenske systems ritualer.
De første møder blev afholdt i Dansk Spansk Samvirkes lokaler i Fuengirola. Herefter slog brødrene ind på den lige vej frem mod oprettelse af en arbejdende Sankt Johannesloge med optagelse og forfremmelse, og dette resulterede i, at allerede det følgende år, kunne STJL. SYDKORSET, G.L.E. N0. 23 se dagens lys med Ordførende Broder Erik Rosenberg som logens første Ordførende Mester.
At oprette en Sankt Johannesloge koster jo nogle penge, og uden donationer fra forskellige brødre og lånte effekter fra Den danske Frimurerorden, samt ikke mindst brødrenes og hustruernes utrættelige indsats, havde logen næppe eksisteret i dag.
Der gik kun et år fra stiftelsesdagen til logens første fremmede søgende, Jørgen Pank Pedersen, blev optaget den 2o. november 1987.
Logen var på det tidspunkt flyttet ind i lejede lokaler i ejendommen Ed. Bougainvillea i Los Boliches.
10 Brødre stiftede et spansk aktieselskab der påtog sig at færdiggøre de nye lokaler og indkøbe de rigtige Loge møbler. Det er så de lokaler vi sidder i, i dag.
Den 14. marts 1989 afholdt man sin første II. grads loge og året efter en III.grads loge.
Der opstod desværre nogle uoverensstemmelser omkring betingelserne for lejemålet, og man besluttede sig for at opsige dette, for derefter at flytte til Hotel La Roca i Torremolinos.
Efter at de brødre der var optaget i Sydkorset, havde fået deres 3. Grad, opstod der naturligt ønsket om at gå videre i Ordenens system til Andreas-skiftet, og endnu engang måtte der forhandles hen over grænserne.
Årsagen var meget enkel. Alle hidtidige medlemmer af Sydkorset, der var optaget i Den danske Frimurerorden eller i Det danske Frimurerlaug havde fået tilladelse til dobbelt medlemskab og derved bevaret retten til at fortsætte i Ordenens grader udover 3. grad.
Men det gjaldt ikke de nye medlemmer af Sydkorset. De kunne ikke automatisk blive medlemmer af en dansk loge, da de var optaget under Den spanske Storloge og dermed omfattet af den spanske konstitution. Derfor kunne de heller ikke søge optagelse i en Andreasloge under D.D.F.O. uden efter en særlige aftale mellem Den spanske Storloge og Den danske Frimurerorden.
Logen rettede derefter henvendelse til de 2 storloger for at få det problem løst.
Spørgsmålet blev tillige rejse af D.D.F.O. overfor D.D.F.L., der på det tidspunkt var ved at overgå til en ny konstitution, baseret på den engelske konstitution i lighed med, hvad der var tilfældet med den spanske konstitution.
Efter en del skriverier herom blev der, for at løse problemet arrangeret, et møde i oktober 1992 i Torremolinos, Spanien, med deltagelse af Den spanske Stormester, Luis Salat, og Provinsialmesteren i Andalusien, Pedro Luis Melgar Fabre samt fra Danmark Stormester br. Erik Quist, Ordenens Seglbevarer br. Mads Ursø samt fra D.D.F.L. daværende Laugskansler br. Peder Nielsen.
Resultatet af dette møde blev en aftale, der med de samme deltagere blev konfirmeret ved Ordenens nytårsfest i København den 9. januar 1993, hvorefter Sydkorsets brødre kunne forfremmes til Ordenens IV-V grad i Danmark, såfremt de forinden var blevet medlemmer af Laugslogen Phoenix, der via Laugets konstitution automatisk kunne tillade medlemskab af flere loger og herunder også af udenlandske Storloger, såfremt de var godkendt af D.D.F.O.
Denne tilladelse medførte en større tilgang til logen, og denne voksede støt i antal af brødre.
I sommeren 1993 blev Foreningen af danske Frimurerbrødre i Spanien konverteret til en STJL ved navn Polaris. Denne loge arbejdede i lokalerne i los Boliches, da flere af medlemmerne var medejere af lokalerne.
I årene 1997-98 indledte man drøftelser om muligheden for at slå logerne Sydkorset og Polaris sammen. Om det blev der afholdt afstemninger i de 2 loger, med det resultat, at alle brødrene stemte for, og samtidigt blev man enige om, at Sydkorset flyttede tilbage til lokalerne i Los Boliches.
Den 14. April 1998 blev de to loger fusioneret med Sydkorset som den videreførende loge. Den nye loge blev fusioneret under Sydkorsets OM Jørgen Pank Pedersen, der dog hurtigt blev afløst af den første valgte Ordførende Mester i det ny Sydkorset som var Br. Erik Kruse.
Sammenlægningen blev fejret ved en Højtidsloge den 14. november 1998, hvor bl.a. D.D.F.O.’s Stormester Børge Clausen sammen med Provinsialmesteren for Andalusien deltog.
I dag er flere nationaliteter repræsenteret i logen, idet der udover danske brødre også er brødre fra Norge og Sverige.
Logens devise er "På Broderskab skal bygges", selvom det ikke altid har været lige nemt at få øje på det broderskab, så er det noget vi forsøger at leve op til hver gang vi mødes.